Gode råd

I Danmark er meget privilegerede. Vi kan hente vand op fra vores undergrund og efter en simpel vandbehandling kan vi sende rent og velsmagende drikkevand ud til forbrugerne. Vand er en dyrebar ressource, som vi skal passe på. Vi har samlet nogle gode råd til dig.
 

Det er en god ide at aflæse din vandmåler jævnligt og holde øje med dit vandforbrug. Så kan du også hurtigt opdage, hvis utætheder får forbruget til at løbe løbsk.

Der er stor forskel på, hvor meget vand en familie bruger. En tommelfingerregel er, at en voksen bruger ca. 50 kubikmeter om året, mens et barn bruger ca. 25 kubikmeter.

Hvis du mener, at der er en utæthed i dit system, så luk for alle haner og kig derefter på måleren. Det lille sølvfarvede tandhjul skal stå helt stille. Bevæger det sig, så kontakt en VVS-installatør.
Utætheder kan koste dyrt.

Husk, at du har også selv ansvaret for den stikledning, der går fra hovedledningen i vejen og ind til dit hus.

Når du sparer på vandet, så passer du både på miljøet og sparer penge. Omtanke i dagligdagen er med til at spare på vandet.

Stop et løbende toilet. Et løbende toilet med uro på vandoverfladen kan koste 20.000 kr. om året. Selv et toilet, der løber så lidt, at man næsten ikke kan se det, koster ca. 5.000 kr. om året. Mens et toilet, der tapløber kan give en ekstra regning på op til 150.000 kr.

Installerer et vandsbesparende toilet. Så bruger du kun 3 liter vand på et lille skyl og 6 liter på et stort. Til sammenligning bruger lavtskyllende toiletter ca. 6-9 liter pr. skyl og ældre toiletter kan bruge helt op til 15 liter pr. skyl.

Reparer den dryppende vandhane. En vandhane, der drypper, kan koste dig mellem 300-5.000 kr. om året.

Skær et par minutter af brusebadet. Du bruger mellem 12-24 liter vand i minuttet, når du tager et brusebade. Jo kortere bade, jo mere vand sparer du. Du kan også købe en sparebruser, så bruger du kun 6-12 liter vand i minuttet. Det er halvt så meget som en almindelig bruser. Et karbad bruger nemt 200 liter vand.

Vask hænder i koldt vand. Du behøver ikke at at vente på det varme vand, dine hænder bliver ligeså rene med koldt vand og sæbe. 

Sluk for bruseren, når du sæber dig ind.

Sluk for vandet, når du børster tænder. Hvis vandet løber i to minutter, bruger du ca. 24 liter vand.

Når du sparer på vandet, så passer du både på miljøet og sparer penge. Omtanke i dagligdagen er med til at spare på vandet.

Brug en opvaskebalje, når du vasker op i hånden. På 10 min. løber der ca. 120 liter vand ud af en åben vandhane. En opvaskebalje rummer ca. 12 liter.

Skyl grønsager i en skål. Spar ca. 12 liter vand i minuttet ved at skylle og skrælle grønsager i en skål i stedet under rindende vand.

Montér en perlator på din vandhane. Med en perlator på dine vandhaner, sparer du over 40% vand. En perlator er et mundstykke til vandhanen, der blander vandet med luft. Den koster under 100 kr. fx i et byggemarked.

Vælg en A-mærket vaske- og opvaskemaskine. Og fyld dem helt op, inden du sætter dem igang, og brug evt. spareprogrammet.

Drikkevandet er underlagt løbende kontrol og høje kvalitetskrav. Derfor kan du roligt drikke vand direkte fra hanen - det er både billigere og sundere end flaskevand.
Sæt evt. en kande vand i køleskabet, så har du altid frisk koldt vand at drikke uden at skulle lade hanen løbe for at vente på det kolde vand.

Vandkvaliteten kan være forringet, hvis vandet har stået stille i rørene natten over. Brug derfor det første vand til vask, skylning eller andet og drik først vandet, når det er blevet koldt. 

Brug dit regnvand. I haven kan du vande blomster, buske og plæne med opsamlet regnvand. Du kan også bruge det til at vaske bilen med.

Vores gode drikkevand bliver pumpet op fra grundvandet. Mange aktiviteter fra landbrug, industri og private borgere kan true grundvandet. Undgå derfor brug af pesticider og at spilde olie, kemikalier m.m. på jorden.