Bliv klog på vand

Her kan du lære mere om vores drikkevand, og hvad der sker med det, inden det kommer ud af din vandhane. Du kan også bestille en rundvisning på et vandværk og finde kontakt til de renselæg, som behandler dit spildevand.

Læs mere

Vandets vej

​​​Vand bevæger sig i et evigt kredsløb. Det hele begynder med, at solen får vandet i havet og på jordoverfladen til at fordampe og stige til vejrs. Her bliver vandet fortættet til skyer. Skyerne vokser og giver regn. En del af den regn falder på jorden, på søer og vandløb – og herfra trænger den til sidst ned i undergrunden.
 
Her blandes det med vand, der er 50-60 år gammelt. Vandet fra undergrunden pumpes op og bliver sendt videre til vandværket, der sørger for, at vandet bliver iltet og filtreret, så det kan sendes ud til forbrugerne som rent drikkevand.
 
Det beskidte vand fra afløb og toiletter bliver ledt ud i kloakken og videre til renseanlægget. Der sørger bakterier for at omsætte næringsstofferne i spildevandet, så vandet kan lukkes ud i søer, vandløb og hav, hvor solen får vandet til at fordampe og stige til vejrs igen.
 
Det rene, friske drikkevand er altså i virkeligheden gammelt vand, der bare bliver brugt igen og igen. For der er kun den samme mængde vand på jorden. Derfor skal vi passe godt på det.
 
​​​​